Translate

pondělí 23. ledna 2017

Keramika s nádechem jara

Už mi trochu chybí barvy!!!

A jelikož to venku vypadá ještě na dlouhou bílou zimu, tak tisknu barvy alespoň svojí keramice.
Takže tak vzniklo pár nových jarních kousků.
Na stole tato mísa v kombinaci s drobnou zelenou kyti vykouzlí alespoň trošku svěžesti a kousek jara.
Jestli vás keramika osloví, tak mrkněte do mého obchůdku na fleru ZDE















pátek 20. ledna 2017

Hrnčířský kruh v akci

Nevydržela jsem dlouho na kruh jen tak koukat, a tak jsem ho hned uvedla do praxe.
1.DEN točení - moje poznatky
Nejprve jsem si nadělala malé hroudy hlíny, zrpacovala a začla točit.
První poznatek byl takový, že šamotová hlína není úplně ideální pro úplné nováčky, i když jsem tu našla hlínu s ostřivem do 0,5 mm, tak i z ní mám ruce jak smirkový papír.
Druhý poznatek byl takový, že je lepší učit se centrovat s větším kusem hroudy, než s malým. Ideální je velikost, která vám zaplní celou dlaň.
Při prvním točení jsem ještě úplně neměla z youtoubu nakoukáno, jak tam dát správně ty ruce a prsty v určitém stádiu točení a tak vznikly jen takové malé nádobky. V podstatě jsou k ničemu, ale jsou první, tak je přeci nevyhodím:-)
Tady dole se přeci jen rýsuje něco třeba na presíčko:-)

Tady na papíře mám tahák, ale abych pravdu řekla, tak se na něj nějak nestíhám při točení koukat. Takže z vlastní zkušenosti říkám, že je lepší točení nakoukat z videí. Našla jsem si videa, kde hrnčíři točí krok za krokem a hezky všechno vysvětlují. Vždy si k tomu sednu v noci a koukám a koukám a druhý den to hned jdu vyzkoušet.
Taky jsem zjistila, že mi kruh se stoličkou krásně ladí do dílny:-) Když jsem si dílnu zřizovala, tak jsem určité dřevěné prvky natírala na modro no a teď  mi to tam všechno hezky ladí. Což pro točení na kruhu není vůbec důležitý, ale když člověk zbouchává hlínu a kouká, kde co lítá, tak mi to tam lahodí oku:-)

Tady jsem si z kartonu vyrobila něco jako paravan, nevěděla jsem, kam až ta hlína bude při točení  lítat, ale díky umyvadýlku pod točnou se stává točení docela čistou záležitostí.

DEN 2.
jak už jsem psala, včera v noci jsem si opět rozklikla videa, a musela jsem si znova nastudovat, jak dát správně ruce a vytvarovat dno. To se mi nakonec i podařilo, stěna je téměř stejnotlustá, akorát jsem neodhadla tloušťku dna a když jsem se pokusila nádobku z kruhu odříznout strunou, tak mi tam to dno zůstalo.
Další pokusy byly různé. Jednou jsem si krásně vycentrovala, ale síla dna byla tenká, takže nepoužitelné, při dalším točení jsem se zaměřila na to dno, abych tam nechala více hmoty, ale zas jsem měla špatně vycentrováno a hrnek jsem buď nedotočila a nebo byl jaksi šejdrem. Pak se mi náhodou povedly dva kousky téměř stejné, no a tak to šlo od 11:00 do 16:00 hod. 
Čas při točení hrozně utíká, ale chce to trpělivost. Ze židličky jsem se zvedla celá nakřivo a hladová, tak jsem to raději přerušlila, šla si dát dlabanec a odpo šla raději pokračovat v modelován objednávek z ruky-to mi jde tak nějak lépe:-)

Pár výrobků se mi ale dopoledne jakžtakž podařilo vytočit, a tak jsem ještě večer, po zavadnutí, šla nádobky dodělávat.
Očistit, udělat ucha, ozdobit.
Na tažené ucho se zatím necítím, tak jsem ho jen tak přilepila. V podstatě se dalo použít asi 6 nádob, tak jsme s Valinkou vybraly každému členu rodiny jednu, daly hrnečku jméno a dekor a myslím, že to bude pěkný-pokud to tedy v peci nebo při sušení nepraskne:-( taky mi tam zbyla jedna nádobka, tak jsme ji určily na cukřík, Valča vymodelovala hlavu psa, přilepily jsme to na nádobku a cukřenka je na světě:-)
Hrnečky mají do dokonalosti daleko, ale jsem pyšná, že vůbce něco vzniklo. Příště už budu muset být razantnější, a jakmile to nebude suprčupr, tak raději hlínu zpracuji a začnu točit znova, jinak se sem za chvíli pro samé hrnečky nevejdem:-)

No a tady je ještě večerní rychlovka.
Hromadí se mi tu hlína z nepovedených kusů, tak se snažím jí nechat mírně uschnout a znova zpracovat, dokud to trochu jde. Nerada bych tu měla plné kýble mokré hlíny a co pak s tím. 
Takže si vždy před točením hlínu zpracuji, nadělám určitý počet hroud a to točím. Další hlínu už neberu, dokud prostě tuto nezdělám. O to více se musím u toho kruhu snažit:-)
Vpravo nahoře je něco jako květináček, který byl špatně vycentrovaný, tudíž se mi nedělaly všechny strany stejnoměrně, a když jsem to sundala z kruhu, že to vyhodím, tak se mi to podařilo s točit do tvaru srdce-no a tak si to nechám:-)
do dílny na houbičky, či štětce  se to určitě hodí.
No a to je tedy moje první reportáž z točení. 
Bude to ještě běh na dlouhou trať, ale já to nevzdám!!! 
Chce to praxi a hlavně vychytat to centrování. Můžete vědět jak pak všechno dělat správně dál, ale když nemáte dobře vycentrováno, tak to prostě neklapne.
Mějte se krásně, příště pošlu nafocené vypálené kousky - moje první točené:-)
Pavla

středa 18. ledna 2017

Můj první hrnčířský kruh

...dnes dorazil poštou!!!
/Shimpo RK-5T/
Nikdy jsem si nepomyslela, že si kruh pořídím. Když jsem se před lety seznamovala s keramickou hlínou, vždy mě víc táhlo modelovat z ruky a z plátů, to mi přišlo mnohem kreativnější, než sedět u kruhu a točit.
Přesto jsem prošla asi dvouhodinovou výukou na kruhu a jediné, co si z toho pamatuji je - centrovat, centrovat, centrovat!!!- což je základ točení. Dále jsem se bohužel nedostala, protože když jsem už hodinu centrovala a pořád nebylo nic vidět, jen ohozená zeď kolem, špinavé ruce a několik rozmáčených hroud hlíny, tak jsem s tím sekla a šla si tvořit z plátů.
To bylo moje celé seznámení s kruhem. Od té doby jsem se s ním nesetkala.

Nojo, jenže já když si vemu něco do hlavy, tak za tím prostě jdu.

To si tak po vánocích sedím u praskajícího krbu, brouzdám internetem a najednou najedu na video, kde se nějaká holčina pokouší vytočit na kruhu něco jako hrneček. Fascinovaně jsem na to zůstala  koukat a rozhodla se, že si kruh pořídím.
Asi má všechno svůj čas a člověk musí k určitým věcem dospět.
Né že bych chtěla od mé milované keramiky z plátů utéct, to ani náhodou, jen mám pocit, že se potřebuji posunout dál a naučit se zase něco nového.

Začala jsem tedy brouzdat na netu a zjišťovala, co trh nabízí. Věděla jsem , že hrnčířský kruh není levná záležitost , ale co kdyby se třeba naskytl nějaký použitý na prodej za pár korun?
To se bohužel nepodařilo, ale našla jsem něco mnohem lepšího. Na trhu se objevil stolní kruh, plně dostačující. Vychvalují ho i hrnčíři a jeho cena je oproti ostatním velmi přijatelná.
Přesně tohle jsem potřebovala, protože moje dílna není nijak velká, výrobky mám všude a není jednoduché někam postavit velké monstrum a neustále ho obcházet a vyhýbat se, atd...
Stolní kruh je velmi praktický, přenosný, vážící asi jen 12 kg. Může ho mít člověk na stole a při točení u něho stát anebo si ho postavit na nižší stolek a pohodlně si k němu sednout. Po práci se dá strčit do regálu a nikde nic nepřekáží.

Úžasný, přesně to jsem potřebovala!!!

No a teď už u něho jen strávit x hodin centrování a vytahování, atd...a možná potom i něco vznikne.

Zatím tedy mám za sebou dvě hodiny točení před devíti lety v domě dětí a mládeže a posledních 14 dnů hltám po nocích  hrnčíře na youtoub a sleduji to krok za krokem. Takže teorie by byla, no a šupky dupky do praxe.
Ale o tom zase až příště. Ráda vás budu informovat o mých pokusech a omylech, jenom kdybych se dlouho neozývala, tak pořád centruju:-))))
Mějte se krásně a já se zase brzy ozvu z mé dílny.



středa 11. ledna 2017

Keramika-lednové novinky

Zdravím vás v novém roce. 
Zatím se jen tak rozjíždím, tak jen malá ukázka z mé dílny v roce 2017.
Pokud by vás něco zaujalo, neváhejte mě oslovit přímo v mém obchůdku na fleru pod nikem Lavender.














neděle 1. ledna 2017

Novoroční procházka

...aneb, jak na Nový rok, tak po celý rok:-)
Jelikož byl u nás Silvestr velmi poklidný, nebyla naše novoroční procházka vyprošťovací, ale velmi příjemná. 
Sníh tu tedy nemáme, ale už několik dní nám příroda naděluje nádherně omrzlé stromky, listí a trávu a je to jako v pohádce. 
Místa, která jsou na sluníčku, vypadají jako na jaře a místa, kam sluníčko nemůže, jsou pohádkově omrzlé.
Tohle místo máme kousek od domu, chodím sem moc ráda, ale už několikrát jsme tu potkali divoká prasata a ta mě docela děsí. Ani dnes tomu nebylo jinak, kdy při mém focení se najednou v křoví začlo rochat za funivých zvuků prase a ve mně by se krve nedořezal. Naštěstí vzalo dobrý směr a běželo pryč ode mne. 
Příroda nám dnes nahradila alespoň trochu to deštivé počasí, které panovalo na štědrý den a alespoň trochu nám připomněla, že je zima:-)
Mějte se krásně a užívejte těchto kouzelných dnů. Je to nádhera se projít v tom křupavém listí a nasávat čerstvý vzduch.
Všem přeji krásný, šťastný a úspěšný rok 2017
Pavla