Yzop lékařský dosahuje výšky 20–50 cm, jeho lodyha je navíc bohatě větvená. Na koncích lodyh jsou květenství – tvořené 3–7 zpravidla modrofialovými květy. Vydrží až 5 let a patří k medonosným rostlinám.
- Léčitelství: Yzop se od starověku používá jako léčivá rostlina a koření. Má diuretické účinky, mírní trávící obtíže, je vysoce účinný proti zánětům a proti nadýmání. Užívá se jako kloktadlo při suchém kašli; v dýchacích cestách působí dezinfekčně až antibioticky. Podobný účinek se projevuje i při léčbě močových cest.
- Gastronomie: V gastronomii je používán k dochucování pečeného masa, polévek, omáček, salátů, nakládané zeleniny, paštik a nádivek do drůbeže. Používá se také při výrobě likérů.
Tuto bylinku jsem si koupila loni na vyzkoušení, zimu přežila a letos se nádherně rozkošatila. Dnes jsem ji ostřihala a suším:-)
Sbírá se kvetoucí nať (Herba hyssopi), nejlépe na počátku květu, sběr lze provádět 1x až 3x ročně odřezáváním stonků asi 10 cm nad zemí. Droga se suší ve stínu, při umělém sušení za teplot do 40 °C.
+++++++++++++++++++++++¨
Podává se nejčastěji ve formě nálevu nebo odvaru (2 čajové lžičky drogy se ve 1/4 l vody přivedou k varu a nechají se 5 minut luhovat, pije se 2x denně) nebo se užívá zevně ve formě kloktadla např. při zánětu hrtanu či mandlí, yzopový sirup se osvědčil při zahlenění a na podporu vykašlávání. Yzopové víno údajně působí jako afrodisiakum (75 g drogy se 8 dní luhuje v 1 l bílého vína, pije se pak večer před spaním po 125 ml a před pohlavním stykem se rychle vypije 1/4 l tohoto vína).
++++++++++++++++++++
Je to další bylinka, která u nás také nesmí chybět:-)
Žádné komentáře:
Okomentovat