Translate

úterý 23. června 2015

Yzop lékařský


Yzop lékařský dosahuje výšky 20–50 cm, jeho lodyha je navíc bohatě větvená. Na koncích lodyh jsou květenství – tvořené 3–7 zpravidla modrofialovými květy.  Vydrží až 5 let a patří k medonosným rostlinám.

Tuto bylinku jsem si koupila loni na vyzkoušení, zimu přežila a letos se nádherně rozkošatila. Dnes jsem ji ostřihala a suším:-)
Sbírá se kvetoucí nať (Herba hyssopi), nejlépe na počátku květu, sběr lze provádět 1x až 3x ročně odřezáváním stonků asi 10 cm nad zemí. Droga se suší ve stínu, při umělém sušení za teplot do 40 °C.
+++++++++++++++++++++++¨
Podává se nejčastěji ve formě nálevu nebo odvaru (2 čajové lžičky drogy se ve 1/4 l vody přivedou k varu a nechají se 5 minut luhovat, pije se 2x denně) nebo se užívá zevně ve formě kloktadla např. při zánětu hrtanu či mandlí, yzopový sirup se osvědčil při zahlenění a na podporu vykašlávání. Yzopové víno údajně působí jako afrodisiakum (75 g drogy se 8 dní luhuje v 1 l bílého vína, pije se pak večer před spaním po 125 ml a před pohlavním stykem se rychle vypije 1/4 l tohoto vína).
++++++++++++++++++++
Je to další bylinka, která u nás také nesmí chybět:-)




Žádné komentáře:

Okomentovat