Translate

čtvrtek 31. července 2014

více střípků z mojí nové kuchyně:-)

Krásný večer milé dámy,
netušila jsem, jak moc vás napínám:-)
Kuchyně zdaleka není dodělaná......
...dřez je zatím nefunkční, jelikož nám zabalili špatné šrouby k odpadu a nové k nám putují ze Švédska
...v pravo od prosklených skříněk budou ještě masivní police, abych měla vše potřebné hned po ruce
....na přidělání úchytek se dostanem asi až po dovolené
....indukční desku musíme zapojit
...obklad za linku bude asi až za dva týdny
...stejně tak digestoř
....no a pak všude napasovat krycí lišty....
............
....na štěstí trouba už je v provozu, tak peču o sto šest, sama bych nevěřila tomu, kolik vymyslím jídel bez vaření, jen pečená:-) základem všeho jsou cukety, kterých mám letos více než dost, tak je dávám do všeho a peču a peču:-)

...ještě je za potřebí přenést z terasy můj pracovní ponk, který přijde před cihelný obklad, pověsit závěsy, domalovat chodbičku za kuchyní.....no je toho ještě dost


...tento obklad přijde za linku, jen musím vymyslet, jak ho rozházet-po různých vlastnoručních nákresech vím, že ho nebudu chtít pravidelně, ale nahodile, tak jsem jen zvědavá, jak to tady budu obkladačům vysvětlovat:-)


pondělí 28. července 2014

střípek z mé nové kuchyně:-)


krásný večer všem,
tak téměř po měsíci rekonstrukce naší kuchyně, posílám první foto buchet  z mé nové trouby:-) Jsem nadšená, jak je trouba rychle nahřátá, a jak krásně rovnoměrně peče, což už jsem v mé staré troubě postrádala:-)
Kuchyně ale zatím pořád není dodělaná, proto si další fotky nechávám prozatím pro sebe:-) ale nebojte, fotím o sto šest!!!
Máme spodní skříňky, usazenou pracovní desku, indukční desku i dvojdřez, ale dnes , když mi chtěl manžel dodělat k němu odpad, tak zjistil, že nám daly do balíčku špatné šrouby, tak se budu muset bez dřezu ještě nějakou dobu obejít. Pak už jen zbývají pověsit 3 horní skříňky a police, a pak už vás nebudu napínat.
No a ty dlaždičky, které vidíte za voňavými buchtami, přijdou mezi skříňky, ale až po naší a obkladačovo dovolené, a tím snad už bude vše na svém místě.
++++++++++++++
a zde je recept na tyhle úžasné buchty

těsto je kynuté - univerzální na buchty, koláče, záviny, slané koláče, langoše, koblížky....
240 ml mléka
1/2 dcl oleje
1 vejce
300 g hl. mouky
200 g polohrubé mouky
1 lžička soli
3 lžíce krupicového cukru
/na slané výrobky použijte více soli a méně cukru/
2/3 droždí
.............................
s výrobou mi pomáhá domácí pekárna, po vykynutí dělám placičky a plním náplní
dnes jsem si vymyslela tvarohovo-jablečnou náplň

nastrouhat 4 velká jablka
2-3 lžíce cukru /medu/
1 vanička tvarohu
..........
vše smíchat a plnit buchty. Kladu do hlubšího pekáčku a pomazávám olejem nebo sádlem ze všech stran
...................
dobrou chuť!!!

pondělí 21. července 2014

"MOTTO" DNE


"DEJ KAŽDÉMU DNI PŘÍLEŽITOST, ABY SE STAL TÍM NEJKRÁSNĚJŠÍM V TVÉM ŽIVOTĚ"

........moc krásné motto.....hrneček s tímto mottem jsem vyráběla  na přání pro jednu mojí milou zákaznici. 
Nebráním se ničemu a když je to v mých silách, tak se pokusím vyhovět.

Hrneček už má svojí majitelku, ale motto posílám vám všem:-) Je velmi trefné a když se podle něj budeme řídit, tak budeme mít život krásnější:-)
+++++++++++++
Pavla








pátek 18. července 2014

stanujeme:-)

krásný den všem,
k polní kuchyni patří i táboření:-)
než jsem stačila vygruntovat koupelnu, děti si venku udělaly úplné tábořiště, k radosti jim chyběl už jen stan.
Tatínek tedy posekal zahradu a stan jim postavil.....prý v něm budou v noci spát!!!, tak na to jsem tedy zvědavá:-)
A vypadá to, že je bude naše Terry hlídat:-)
Užívejme si krásných letních dnů, než zase přijdou deště
Pavla






čtvrtek 17. července 2014

brambory zapečené s cuketou a bylinkami


stále vás všechny zdravím z mojí polní kuchyně:-)
počasí pro vaření venku je naprosto ideální, terasu máme otočenou na západ, tak je tu celé dopoledne příjemný chládek a vládne tu ta pravá letní prázdninová nálada:-)
Z komůrky jsem vytáhla mojí remosku a pokrmy z jednoho hrnce jedou na plno:-)
dnes jsem připravila:

Zapečené brambory s cuketou, šunkou a bylinkami
--------------------------------------------------------
na vařiči jsem nejdříve vše osmažila na másle /cibuli, cuketu žlutou a jednu zelenou ze zahrádky, plátkovou šunku nakrájenou na nudličky a brambory, osolila, okmínovala a přidala jednu lžíci dijonské hořčice a hrst bylinek, které jsem na zahrádce našla - tyminán, petrželku, oregano a majoránku/
po rychlém zasmažení jsem hrnec dala do podstavce, přikryla elektrickou puklicí a nechala péct. Když začaly cukety zlátnout, zalila jsem dvěma rozšlehanými vajíčky s mlékem a špetkou soli a nechala ještě asi 10 min dopéct a oběd byl na světě:-)

Daneček pomáhal, Valinka si malovala a pes odpočíval:-)
no nejsou to prima prázdniny?
Po včerejší tůře si takový odpočinek zasloužíme:-)
Jídlo se tak povedlo, že nic nezbylo!!! hned jsem ho umyla, připravila si těsto na rychlý moučník a v hrnci upekla i rybízovou bublaninu s tvarohem.....ale to zase jindy:-)
užívejte letních dnů
Pavla


bobkový list
v čerstvém stavu stačí použít jeden lístek do základu a jídlo dostane hned jiný ráz:-)




Obýváčková

krásný letní den, blogerky:-)
dnešní příspěvek posílám jen tak, třeba pro inspiraci z nešeho obýváčku.
Ještě před 2 lety vypadal úplně jinak....stěny vymalované na oranžovo, rustikální nábytek, dvě velká křesla a jeden velký dvojsed, které zabíraly strašně místa a nikdo se sem nevešel, neustále jsem s křeslama šíbovala a hledala pro ně tu správnou polohu, ale málo platné:-)
Pohled do jídelny před dvěma lety ještě nebyl, tam byla zeď a dveře a za nimi malinkatý dětský pokojík.
Dnes už mám o něco jiný vkus, barvama na stěnách šetřím a ladím spíše do přírodních tónů. Myslím, že jsem se konečně našla a už přesně vím, co chci:-) což s mojí nerozhodnou povahou je někdy hodně těžké:-)

Dostávám hodně dotazů na mmb, co je to za obklad.
.....Jsou to cihelné pásky, lepené na lepidlo a vyspárované. Koupili jsme je ve firmě Brickland, která sídlí přímo u nás v Plzni. Dělají různé odstíny i různou hrubost. A není rozdíl mezi fasádními a interiérovými.



Na místě, kde vidíte knihovnu, byly kdysi dávno dveře do kuchyně. Abych získala v kuchyni alespoň 2 m plochy, museli jsme dveře zazdít a posunout je až na kraj místnosti. Tak vznikla nika a v ní knihovna.
Roh jsme opět obložili, tady to bylo spíše z praktických důvodů, díky krbovým kamnům, které v rohu jsou.

křesla a dvojsed jsme vyměnili za tuhle velkou rohovou sedačku. Jelikož za sedačkou je průchozí zona do jídelny a do ložnice, museli jsme hodně zmenšit prostor pro odpočinkový místo...To se o hodně zmenšilo , ale sedačka je tak prostorná, že se sem vejde hromada lidí. Dříve  dvojsed a dvě křesla zabírala celou místnost, a když zrovna jedno z křesel nezasedl pes, tak to bylo pro maximálně čtyřčlennou rodinu. 
Vjídelně a v části obýváku je vinil, ale pro zútulnění jsem do odpočinkvé části-pod sedačku nechala nalepit koberec. Pro děti, které se rádi válí, je to ideální:-)



A taky dostávám dotaz na toto křesílko, to jsem zakoupila v Asku, kde měli výběr i z více barev-s bílou člověk ale nic nezkazí, tak to vyhrálo právě tohle:-)
Povlak na polštářek jsem si zakoupila v Písku před pěti lety na jedné z našich dovolených a už tehdy jsem věděla, že právě k tomuto povlaku doladím obývák a zbytek domu:-)
.....cesta od snu k realizaci je ale někdy dlouhá:-) Mám ale naprosto úžasného manžela, a tak se moje sny stávají skutečností:-)
+++++++++++++++++++++++++
mějte krásné letní dny
Pavla

pondělí 14. července 2014

Polní kuchyně v plném proudu-aktuálně od nás:-)

Aktuálně vás zdravím stále z terasy:-)
...rekonstrukce kuchyně stále pokračuje, už je to více jak týden, co jsme rekonstrukci započali a ještě další týden předpokládám, že to bude trvat, než vám budu moci nafotit buchty z mé nové trouby:-)

Dětičky se mi  vrátily od moře, tak jede moje polní kuchyně na plné obrátky....
Každé dvě hodiny slyším:"mamííí, co bude k jídlu"?
tak musím vymýšlet rychlá jídla, která nezašpiní moc nádobí a moučníky, které se dají uklohnit na  malém plynovém vařiči. 
V mojí budoucí kuchyni je zatím jen nově položená dlažba a myčka v provozu-na štěstí!!!, a proto jsem vystrčena s mým pracovním ponkem na terásku a s výhledem do zahrady kuchtím, seč mi síly stačí:-)
Má to i své výhody, většinu ingrediencí pro polévku nasbírám na zahrádce a nemusím chodit ani moc daleko:-) V pracovním ponku, který jsme s manželem před dvěma lety vyrobili, mám vše potřebné. Za normálních okolností je ponk umístěn v kuchyni , jako další pracovní plocha a úložiště pro sklenice plné bylin a polotovarů, teď má své místo na terase, kde nám už týden dělá výbornou službičku.

Nyní svítí sluníčko, ale když přijdou deštivé dny, tak tu neustále běhám s presovačem a varnou konvicí, abych je před deštěm uchránila, i když je terasa zastřešená, tak při silnějších větrech, sem prostě naprší.
V podstatě za celý týden jsem měla na starosti vařit, hlídat psa, aby se nepletl  řemeslníkům pod nohy a hlídat počasí a eventuelně včas všechno uklidit:-)...krom dní, kdy jsme vyklízeli a demontovali starou kuchyň:-)

Když to tu manžel takhle vidí, tak přemýšlí, proč vlastně novou kuchyň děláme, když si vystačíme i na terase:-)
...asi začnu méně vyvařovat:-))))


...no a tady je vidět, že uvnitř zatím opravdu nic neuklohním:-) Ale už je to na dobré cestě. Staré podlahy vybourány, nově zabetonováno a položená dlažba. Na elektriku je vše připraveno, zítra přijde elektrikář rozvést dráty, poté manžel vyštukuje, vymalujem a začnem sestavovat nové skříňky. Vše máme v krabicích po celém baráku a momentálně i v ložnici jsme obleženi lednicí, troubou, indukční deskou a mikrovlnkou-nic romantičtějšího neznám:-) Alespoň, že obývák zůstal nedotčen a děti se tak mají kam zašít.
Zatím tu pro mě, krom neustálého vytírání od prachu, není žádná jiná práce, tak zítra vyrážím s dětma a se psem na výlet, aby měl elektrikář klid na práci a zase se to někam hnulo:-)
Až se zase posunem dál, tak podám další reportáž:-)
Mějte se krásně
Pavla

sobota 5. července 2014

Po náročném dni, trocha romantiky:-)



Krásný večer od nás, dnes máme za sebou velmi náročný den, a tak si zasloužíme odpočinek při svíčkách a trochu relaxu:-)
Včera odjely naše děti s babičkou do Chorvatska a dnešním dnem u nás vypukla akce-KUCHYŇ!!!
Kuchyň z Ikei  máme složenou v krabicích už od března, ale kompletní rekonstrukce nastala až nyní.
Dnešek byl tedy o vyklízení té stávající a naše jídelna se tudíž stala skladištěm, ale obýváček zůstal nedotčen, tak alespoň z něho pár večerních nebo spíše nočních foteček:-)



...máme na rekonstrukci celý týden, tak snad to všechno stihnem. Jen doufám, že v těch krabicích je vše, co potřebujeme a nebude nic chybět, že dlažba, která je složená ve sklepě nebude rozlámaná a že půjde vše hladce:-)
K něčemu ale vyklízení dobré bylo, neboť jsem přebrala spoustu věcí, které se chtě nechtě za těch 13 let nahromadily. Dokonce jsme udělali i dobrý skutek a téměř 3/4 kuchyně jsme darovali, tak jsem moc ráda, že nemusela jít celá do kontejneru.
Bohužel celá rekonstrukce má i své zápory, nemám kde vařit, smažit, péct, mýt nádobí......
jen to nejnutnější jsme přestěhovali na terasu, z které se teď stala moje náhradní letní kuchyň:-) Počasí nám ale přeje, tak je to i celkem romantické:)
A další velký zápor je ten, že naše kuchyň je tzv. průchoďák. takže si budu muset ráno zbalit uzlíček a na pár dní se přestěhovat do pokoje k dětem, jelikož budem betonovat podlahu z kuchyně se nedostanu ani do koupelny ani do obýváku, ani do ložnice......ale to se dá vše vydržet, když snad bude stát výsledek za to:-)







....dostávám hodně dotazů, jestli bych neodtajnila z bydlení více, tak to dnes trochu napravuji a slibuji, že až bude nová kuchyň, tak i fotek bude mnohem více...a nebojte,  budou jak fotky PŘED tak i PO:-)
mějte krásný večer a pohodové letní dny
Pavla

pátek 4. července 2014

DIY-levandulový věnec


jak si udělat levandulový věnec?
je to celkem jednoduché, stačí mít slaměný nebo jakýkoliv jiný korpus, kleštičky na drátek, drátek a hlavně levanduli:-)


Vše jsem doma našla a dokonce jsem ani nemusela kupovat korpus:-) Zrecyklovala jsem si totiž asi 2 roky starý věnec, který jsem si zakoupila na našem školním jarmarku....už za ty roky dost sešel, oschnul a přeci jen se hodí spíše na zimu než na léto....
...tak proč si ho trochu neobměnit, když mám na zahradě tolik levandule?


1) korpus jsem od buxusu a jeřabin očistila
2) natrhala jsem velký puget levandule a nastřihala ji na několik snopků asi tak 15 cm dlouhých
3) nejprve jsem umotala asi 2x drátek kolem věnce a zauzlovala, a poté jsem přiložila vždy snopek z vnitřní strany, z horní části a z venkovní strany a drátkem opět 2 x převázala v místě stonků - né květů.
4) přiložila jsem další řadu snopků tak, aby vždy překryly stonky
5) a takto jsem to opakovala dokud jsem věnec neomotala celý
6) na konci jsem drát opět zauzlovala, přidělala provázek a nový věnec už zase visí na svém místě:-)



není tak dokonalý  jako od profíků, ale je můj:-) ...a jak krásně voní!!!!:-)